A projektről

Több mint 70 millió forintból biztonságossá teszik a vízelvezetést Borjádon

A 70 millió forintos pályázati támogatás segítségével régóta húzódó problémát sikerül megoldani a településen. A csapadékvíz-elvezetési nehézségek ugyanis élet- és vagyonbiztonságot is veszélyeztettek a községben.

Borjád környéken a felszínt észak-déli irányban kialakult völgyek szabdalják, s a völgyekben patakmedrek alakultak ki.

Borjádon, amely a Karasica vízgyűjtő területéhez tartozik, már évek óta komoly gondot okoz, hogy a községben a csapadékvíz-elvezetés műszakilag nincs megtervezve, sőt, ahhoz vízjogi engedéllyel sem rendelkeznek. Ez az állapot pedig azt eredményezte, hogy a belterületeken az esőzés utáni áradások kárt okoznak az ingatlanokban, sőt az emberi életekre is veszélyt jelentettek.

A fejlesztés szükségszerűségére a többi közt a 2011. június 14-i eset is rámutatott, amikor a településre fél óra alatt 45-50 milliméter csapadék hullott, amit a már korábban eltömődött csatornarendszer és árkok nem tudtak elvezetni. Több épület szuterénjében akkor térdig állt a víz.

A Dél-Dunántúli Operatív Programnak köszönhetően, pályázati forrásból most megkezdődhetett a régóta várt beruházás. A „Borjád község vízrendezése” című, 70.929.185 Ft-os támogatást elnyert projekt keretében szinte a teljes település csapadékvíz-elvezető rendszere megújul. A Kossuth, a Damjanich és az Arany János utcák teljes szakaszát, valamint a Deák Ferenc utca északi részét is rendbeteszik. A beruházás során átépítik a meglévő zárt csatornákat, a jelenlegi földmedrű árkok helyett pedig burkolt csapadékvíz-elvezetőket alakítanak ki.

A beruházás a tervek szerint legkésőbb 2013. augusztus 31-én ér véget.

Borjád, 2012. október 11.